Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Comunicat ITM Salaj
În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor şi a bolilor profesionale, conform prevederilor din Legea nr. 319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă, angajatorii au obligaţia să obţină autorizaţia de funcţionare din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM), înainte de începerea oricărei activităţi.
Potrivit prevederilor Normei metodologice de aplicare a prevederilor legii, aprobată prin HG 1425/2006, entitățile care se înmatriculează la registrul comerțului (societăți comerciale, PFA-uri, întreprinderi individuale sau familiale etc.) obțin autorizarea SSM în contextul înregistrării acestora. Celelalte categorii de angajatori:
• instituţii publice;
• primării;
• unităţi de învăţământ;
• cabinete notariale, medicale, de avocaţi, de experți contabili, etc.;
• ONG-uri, fundații, asociații.
au obligația solicitării autorizării de funcționare din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă la inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia îşi desfăşoară activitatea, conform procedurii detaliate în normele de aplicare, a tuturor activităților desfășurate la sediul principal, sediile secundare și în afara acestora, anterior începerii desfășurării acestora.
În vederea autorizării din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, angajatorul are obligaţia să depună la inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia îşi desfăşoară activitatea următoarele documente:
- cerere (conform model cerere Anexa nr. 1 din Norme), completată în două exemplare semnate în original de către angajator;
- declaraţia pe propria răspundere din care rezultă că pentru activităţile declarate sunt îndeplinite condiţiile de funcţionare prevăzute de legislaţia specifică în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă (conform model declarație pe proprie răspundere Anexa nr. 2 din Norme)
- copii de pe actele de înfiinţare, copia certificatului de înregistrare fiscală, copii ale actelor privind sediul principal, sedii secundare, puncte de lucru.
Modelul de cerere, respectiv modelul de declarație pe proprie răspundere sunt disponibile, în format editabil, pe site-ul ITM SĂLAJ la secțiunea informații de interes public/formulare din domeniul securitate și sănătate în muncă.
Inspectoratul teritorial de muncă înregistrează cererea de autorizare, verifică actele depuse și eliberează un certificat constatator în termen de 5 zile lucrătoare de la înregistrarea cererii.
Certificatul constatator emis dă angajatorului dreptul să desfășoare activitățile pentru care a obținut certificatul.
În cazul în care în cadrul controalelor se constată încălcări ale prevederilor legale din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, inspectorul de muncă poate dispune sistarea activităţii şi propune înscrierea măsurii sistare a activităţii în certificatul constatator.
În această situație, angajatorul poate relua activitatea numai după ce demonstrează că a remediat deficienţele care au condus la sistarea activităţii.